Skip to main content.

Case studies in innovation in WBC region

PRIZMA DOO Kragujevac (www.prizma.rs) PRIZMA je osnovana 1990. godine kao privatna kompanija. Delatnost uključuje proizvodnju kao i unutrašnju i spoljnu trgovinu sa težištem na izvozu sopstvenih proizvoda. U godini 1995. počeo je sa radom marketing centar koji u svom sastavu ima štampariju, i koji nudi kompletnu uslugu od total dizajna do kvalitetne ofset štampe. Početkom 2002. godine otpočeli su digitalnu štampu na tekstilu. U toku 1997, PRIZMA je razvila sopstveni prizvod, BRONHI Sonic ultrazvučni inhalator, koji ulazi u serijsku proizvodnju 1998: Nano uređaj ULTRASONIC PYROLYSIS ATOMIZER.

Cardio Solutions d.o.o. (www.inovacionifond.rs/cardio-solutions-d-o-o) Osnovna delatnost Cardio Solutions d.o.o. je istraživanje i komercijalni razvoj proizvoda (softver i hardver) u oblasti medicinske dijagnostike. Cardio Solutions tim ima veliko iskustvo u oblasti medicinskih istraživanja, kao i u razvoju i komercijalizaciji novih tehnologija i proizvoda. Ove ekspertize tim je stekao i dokazao, kako u Srbiji, tako i na međunarodnom planu. Tehnologija koja se razvija kroz projekat Luminis predstavlja iskorak u oblasti kardiološke dijagnostike a bazira se na medicinskom istraživanju Dr Ivane I Vranić i metodologiji dijagnostike sindroma iznenadne srčane smrti.

Električni modulacioni kotao tipa EON Ekopan DM (www.panontherm.co.rs) Nova serija električnih kotlova EON firme Ekopan DM, sinteza je novih tehnologija, visokokvalitetne opreme, pažljivog dizajna i koncentrisanih rešenja. Tehnološkim inovacijama omogućen je tih i potpuno automatizovan rad. Napredni algoritam za modulaciju snage ekonomično angažuje električnu energiju i ujednačava radni vek grejača. Integrisana je trobrzinska cirkulaciona pumpa sa funkcijom deblokade i automatskim ispuštanjem vazguha iz radnog kola. Kako su pri procesu razvoja i proizvodnje poštovane norme i direktive EU celokupni uređaj je izuzetno pouzdan.


Strawberry energy d.o.o. iz Beograda (www.senergy.rs) bavi se inžinjerstvom i tehničkim savetovanjem. Izumeli su prvi javni solarni punjač na svetu ,,Strawberry Drvo. Projekat ,,The Strawberry Tree mini’’, koji finansira Fond za inovacionu delatnost kroz Program ranog razvoja, ima za cilj da razvije novi tip solarnog punjača koji će biti manji, efikasniji i sa boljim sistemom upravljanja energijom, čime će ovaj punjač postati atraktivniji širem tržištu. Inovacija kao što je Javni solarni punjač prenosivih uređaja koristi moć prirode kako bi „udahnula život” u mobilne uređaje. Praktičnom primenom solarne energije, Strawberry energy upoznaje ljude sa prednostima čistih izvora energije na jedan veoma efikasan način i otklanja zabludu da je korišćenje zelenih tehnologija suviše apstraktno.